Sajam automobila Niš svrstava na mapu svetskih gradova

Autor: Niške Vesti

Jubilarni, 10. po redu Sajam automobila, motora i prateće opreme u Nišu biće održan i ove godine u Hali „Čair“ od 4. do 6. oktobra. Oko 15 najnovijih brendova iz sveta autoindustrije sigurno će i ove godine privući veliki broj posetilaca juga Srbije, istakli su organizatori Sajma na prijemu kod Gradonačelnika Niša.

Ono što će ovaj sajam svakako razlikovati od drugih jeste prisustvo velikog broja električnih vozila, koja u svetskoj industriji već predstavljaju jedan od najprodavanijih brendova. Primera radi, kompletan koncept Sajma automobila u Ženevi bio je baziran upravo na tim automobilima. Nišlije će takođe moći premijerno da vide u svom gradu i najnovija automobilska dostignuća. Ponovo su distributeri najavili niške i srpske premijere, ali i predstavljanje automobila na drugačiji i zanimljiviji način.

Oliver Paunović,
direktor Sajma automobila

„Srećan sam zbog toga što smo za ovih deset godina uspeli da napravimo jedan brend i što je Sajam automobila postao jedna ozbiljna privredno turistička priča Grada Niša. Zahvaljujući Auto moto festu u Nišu je pokrenuta ideja o izgradnji sajamskog prostora, koja je sada nakon toliko godina sve izvesnija. Pošto je ovo jubilarni sajam mi smo želeli da uvedemo i neke novine, napravili smo maskotu sajma „Klipka“. Maskota izgleda ovako zahvaljujući višenagrađivanom niškom karikaturisti Saši Dimitrijeviću“, rekao je direktor Sajma Oliver Paunović.

Niški sajam jedinstven je u ovom delu Srbije, jer opstaje već čitavu deceniju. Pored velikog privrednog značaja, godinama beleži i veliki broj turističkih poseta u dane održavanja sajma koji su uvek početkom oktobra.

Igor Vojinović, graski većnik

„Kada je pre 10 godina Oliver sa svojom ekipom započinjao ovu priču ne sumnjam da je nailazio na mnoge kritike i neodobravanja, ali ono što danas vidimo je da ova manifestacija traje, okuplja sve veći i veći broj izlagača i sve veći broj posetilaca. Sve to vreme i Grad Niš podržava sajam i nesebično se trudi da obezbedi sve uslove da bi ova manifestacija opstala, jer ona predstavlja jednu značajnu turističku atrakciju i u naš grad dovodi veliki broj ljudi iz našeg regiona i centralne Srbije“, rekao je gradski većnik Igor Vojinović i dodao da je lepo da jedan grad može da se pohvali da ima Sajam automobila, jer to naš grad svrstava na mapu svetskih gradova.

Na prijemu kod gradonačelnika Niša ponovo se postavilo pitanje sajamskog prostora. Vojinović ističe da za takvim prostorom naš grad zaista vapi više decenija, jer smo svi svedoci da Hala Čair ne može da ponudi adekvatan prostor.

„Grad Niš je uz pomoć republike pokrenuo to pitanje, započeo sa izradom kompletne dokumentacije, odredio lokaciju-Lozni kalem, tako da sada samo ostaje da preko idejnog projekta, tehničke dokumentacije i svega onog što je potrebno i napravimo taj prostor“, istakao je Vojinović

Distributeri vodećih brendova upoznali su gradonačelnika Niša sa programom koji će predstaviti na Sajmu, ali i istakli da je za prvih osam meseci ove godine u Nišavskom okrugu prodato samo 711 novih automobila, u Južnobačkom okrugu 1915, dok su u Beogradu te brojke daleko veće. Izgradnja Exspo centra bila bi pomoć i distrubiterima. Veća prodaja automobila, automatski bi značila i povećan broj radne snage, kažu distributeri.

„Verujem da je situacija teška, ali nekada su te razlike bile mnogo veće nego što je to danas. Neki pokazatelji govore da se standard građana u ovom delu Srbije povećava, broj zaposlenih raste, prosečna zarada je porasla za 16.000 dinara. To sve doprinosi i povećanju budžeta. Siguran sam da će i prodaja novih automobila biti povećana, ali za to je neophodno vreme i da i prosečna plata još malo poraste“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

I menadžer Sajma je kao osnovni problem istakao neadekvatan sajamski prostor.

Saša Đorđević,
menadžer Sajma automobila

Ove godine smo se suočili sa manjkom prostora, tako da imamo par izlagača koji su hteli da učestvuju na Sajmu, ali mi nismo imali tih potrebnih 400-500 kvadrata. Prilagodili smo se uslovima koje nam pruža sportska Hala „Čair“.

Nadamo se da će Ekspo centar biti izgrađen u narednih nekoliko godina, pa će i sami izlagači moći konfornije da se predstave i da izlože svoje modele automobila“, naglasio je menadžer Sajma Saša Đorđević.

Foto: Niške vesti

Novi sajt sajma obiluje informacijama vezanim za sajam sajamautomobila.com. Učesnicima i izlagačima na sajmu dostupna je mapa sajma, kao i prijavljivanje za učešće.

Sajam će otvoriti Mladen Alvirović, urednik emisije SAT i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Osim putničkog na niškom sajmu biće ponuđen i bogat teretni program, uz prateću opremu. Neće izostati velika ponuda guma dok će osiguravajuća društva imati svoje štandove i pristupačnu ponudu. Tradicionalno će biti postavljena i trkačka staza za mališane. Oldtajmeri imaće svoje mesto, jer upravo njihova izložba svake godine izazove veliko interesovanje posetilaca.

Organizator Auto Moto Festa je City Marketing Centar, pokrovitelj Grad Niš i TON.