Niš je dobio prvi javni punjač za električna vozila

Na parkingu „Goran Ostojić“ kod Doma zdravlja postavljen je prvi javni punjač srednje snage sa dve konekcije za automobile na električni pogon. Postavljanje prvog javnog punjača u gradu je rezultat saradnje JКP Parking servis, organizatora prvog virtuelnog sajma automobila City Group iz Niša i donatora elektro punjača PANE AG Group iz Beograda.

Mnogi gradovi u Srbiji imaju punjače, ali većina nije javna. Ovo je prvi javni u Nišu koji će biti dostupan za sve korisnike javnog parkirališta.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Niš se sada nalazi na evropskoj mapi i svi vlasnici automobila na električni pogon znaće gde mogu da napune svoje automobile“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski novinarima.

Postavljanje ovakovog punjača veoma je važno za grad, jer sa povećanjem broja automobila na električni pogon smanjujemo zagađenost vazduha i štitimo životnu sredinu, rekla je Dragana Sotirovski. Država daje subvencije za svaki kupljeni automobil na električni pogon i to je put za ispunjavanje uslova za ulazak u Evropsku uniju, podsetila je gradonačelnica i izrazila nadu da će biti još ovakvih punjača u gradu.

Prema rečima direktora JKP „Parking servis“ Dejana Dimitrijevića izabrana je garaža kod Doma zdravlja upravo zbog toga što je ideja bila da prvi javni punjač bude postavljen U prvoj javnoj garaži koju je Niš dobio.

Dejan Dimitrijević, direktor JKP „Parking servis“ Niš

„Planiramo da obezbedimo punjače i za ostala naša parkirališta, u odnosu na to kako se bude pojavila potreba. Ovo je još jedan naš doprinos održivom razvoju grada Niša, koji smo najavili uvođenjem bicikala na besplatno korišćenje našim korisnicima“, kazao je Dimitrijević.

Korisnici parkinga neće imati dodatne troškove za punjenje svog automobila, osim naplate parkinga koji već korist. Na jednom punjaču koji je postavljen u garaži kod Doma zdravlja istovremeno mogu da se pune dva automobila. Punjač je snage 22 kilovata.

Zorana Đorić, pr PANE AG Group

„Pane Ag eko group je društveno odgovorna firma koja je unazad već 20 godina predstavila korišćenje ekološki prihvatljivih alternativnih goriva. Mi smo taj trend nastavili, koji je inače aktuelan u Evropi i počeli smo sa uvozom električnih vozila, koja smo predstavili prošle godine na Sajmu automobila u Nišu. Tada smo i došli na ideju da upotpunimo svoju ponudu električnim punjačima i jedan takav smo odlučili da doniramo gradu Nišu, kako bi smo svim korisnicima električnih vozila omogućili da ih koriste što konfornije, a da grad Niš time dospe na listu gradova koji su upisani kao gradovi koji podržavaju ekologiju“, istakla je pr Pane Ag group Zorana Đorić.

„Ovo je prvi električni auto punjač koji grad Niš dobija kao donaciju od mojih prijatelja iz kompanije PANE AG zajedno sa mojom firmom City Group koja je i osnivač sajma automobila u Nišu, ove godine prvog virtuelnog sajma u Evropi www.SajamAutomobila.com“, rekao je direktor sajma Oliver Paunović.

Dva parking mesta uz punjač su vidno obeležena zelenom bojom i nalaze se nadomak same kućice za naplatu parking karata.

Karakteristike ovog modernog punjača koji je prvi javni punjač za elektro i hibridna vozila (Plug-in) u gradu:

  • Kompatibilan je sa svim mrežama -Ima jednostruki i dvostruki konektor(Tip 2 ili Schuko)
  • Ima LED indikator -Nezapaljiv je i otporan na vandalizam -Sama konstrukcija napravljena je od nerđajućeg čelika
  • Raspone temperature koji može da istoleriše je od -25 do +60 stepeni Celzijusa