Niš dobio PRVI JAVNI PUNJAČ za elektromobile

Na niškom parkingu „Goran Ostojić“ kod Doma zdravlja postavljen je prvi javni punjač srednje snage sa dve konekcije za automobile na električni pogon i hibrid vozila (Plug in). Postavljanje ovog prvog javnog punjača u gradu rezultat je saradnje JКP Parking servis, organizatora prvog virtuelnog sajma automobila City Group iz Niša i donatora elektro punjača PANE AG Group iz Beograda.

Iako u Srbiji još uvek jeste skroman broj vozila koji imaju električan pogon potražnja za ovim modelima je sve veća, a projekcije na svetskom tržištu automobila su takve da za desetak godina čak čitava trećina svih atomobila budu na električni pogon.

Kako možda većina, neće imati novac da sebi priušti novi elektromobil, AMSS i Centar za motorna vozila spremni su da daju podršku svima koji žele da od svojih vozila prepravkom naprave elektromobil. Upravo jedan takav model prikazan je na zvaničnom otvaranju javnog auto elektro punjača u Nišu.

Prikaz na sajtu PlugShere.com

Auto punjačima za elektromobile pokriveni su veći gradovi u Srbiji ali većina njih nije javna. U Nišu već postoji šest punjača ali su oni postavljeni u dvorištima niških hotela i privatnih zdanja, a elektromobil koristi i jedna banka koja ima svoj punjač.

Upravo na aplikaciji PlugShere mogu da se provere postojeće lokacije punjača a uskoro će na ovu mapu biti upisan i prvi javni punjač koji je upravo postavljen kod Doma zdravlja u Nišu.

“Na ovom punjaču jedino možemo da dopunimo naš elektromobil, za tu uslugu Parking servisu plaćamo parking kartu koja košta 40 dinara za svaki sat, koliko punimo automobil. Na ostalim punjačima u gradu je nemoguće napuniti automobil jer su svi oni u privatnom vlasništvu a upravo takve komentare ostavljali su i korisnici aplikacije”, kaže Maja Vodeničarski, urednik portala Vidi Srbiju čija redakcija od nedavno i koristi elektromobil, koji inače ovaj elektromobil pune na običnoj utičnici.

Redakcija Vidi Srbiju trenutno vozi maleni ZhiDou koji je u Kini proizvela kompanija Geely Holding. Ovaj model automobila zbog male potrošnje i svojih performansi sve je traženiji na našem tržištu.

“U Srbiji postoji nekoliko stotina elektro punjača, a mreža će se verovatno razvijati uz povećanu potrebu za njima”, kaže Milan Caran iz AMSS Centar za motorna vozila.

Srbija daje subvencije za kupovinu automobla na elektični pogon čak 5000 evra, 2.500 za hibride i 3.500 za hibride koji su Plug in, to je put za ispunjavanje uslova za ulazak u Evropsku uniju, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i izrazila nadu da će biti još ovakvih punjača u gradu.

“Postavljanje ovakovog punjača veoma je važno za grad, jer sa povećanjem broja automobila na električni pogon smanjujemo zagađenost vazduha i štitimo životnu sredinu”, rekla je Sotirovski.

Prema rečima direktora JKP „Parking servis“ Dejana Dimitrijevića izabrana je garaža kod niškog Doma zdravlja upravo zbog toga što je ideja bila da prvi javni punjač bude postavljen u prvoj javnoj garaži koju je Niš sagradio a uz to ovo parkraište se nalazi u samom gradskom jezgru.

„Planiramo da obezbedimo punjače i za ostala naša parkirališta, u odnosu na to kako se bude pojavila potreba. Ovo je još jedan naš doprinos održivom razvoju grada Niša, koji smo najavili uvođenjem bicikala na besplatno korišćenje našim korisnicima“, kazao je Dejan Dimitrijević, direktor JKP “Parking servis”.

Osnivač Sajma automobila Oliver Paunović sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i direktorom Parking servisa Dejanom Dimitrijevićem

“Pane Ag eko group je društveno odgovorna firma koja je unazad već 20 godina predstavila korišćenje ekološki prihvatljivih alternativnih goriva. Mi smo taj trend nastavili, koji je inače aktuelan u Evropi i počeli smo sa uvozom električnih vozila, koja smo predstavili prošle godine na Sajmu automobila u Nišu. Tada smo i došli na ideju da upotpunimo svoju ponudu električnim punjačima i jedan takav smo odlučili da doniramo gradu Nišu, kako bi smo svim korisnicima električnih vozila omogućili da ih koriste što konfornije, a da grad Niš time dospe na listu gradova koji su upisani kao gradovi koji podržavaju ekologiju“, istakla je pr Pane Ag group Zorana Đorić.

Prvi virtuelni Sajam automobila na Balkanu “XI CORONA FREE FEST NIŠ 2020” je u toku, a sajam organizuje niški City Group već jednaestu godinu za redom.

„Ovo je prvi električni auto punjač koji grad Niš dobija kao donaciju od mojih prijatelja iz beogradske kompanije PANE AG zajedno sa mojom firmom City Group koja je i osnivač sajma automobila u Nišu, ove godine prvog virtuelnog sajma u Evropi www.SajamAutomobila.com“. Ponosan sam na to što smo uradili za naše Nišlije i što smo pružili priliku i gostima Niša koji voze elektromobile imaju prijatniji boravak u našem gradu. rekao je direktor sajma Oliver Paunović.

Na niškom javnom punjaču koji je postavljen u garaži kod Doma zdravlja istovremeno mogu da se pune dva automobila.

Dva parking mesta uz punjač su vidno obeležena zelenom bojom i nalaze se nadomak same kućice za naplatu parking karata.

Punjač marke METRON koji je proizveden u Sloveniji je snage 22 kilovata i spada u srednje jake, gde maleni ZhiDou npr. može da se napuni za 3 sata do 100%.

Garaža “Goran Ostojić” Niš

Karakteristike ovog modernog punjača koji je prvi javni punjač za elektro i hibridna vozila (Plug-in) u gradu:

  • Kompatibilan je sa svim mrežama – Ima jednostruki i dvostruki konektor (Tip 2 ili Schuko)
  • Ima LED indikator -Nezapaljiv je i otporan na vandalizam -Sama konstrukcija napravljena je od nerđajućeg čelika
  • Raspon temperature koji može da punjač istoleriše je od -25 do +60 stepeni Celzijusa
ZHIDOU D2

Dok nečujno krči put krotko prolazeći kroz zagušene bulevare, svojom posebnošću privlači veliki pažnju…tako izgleda vožnja ZhiDou D2 modela koji već nekoliko godina krstari srpskim putevima, trenutno jedan takav plavušan “član je” redakcije Vidi Srbiju.

Niko ne ostaje ravnodušan kada se on tako neobičan pojavi, u Nišu poslednjih nedelja izaziva veliku pažnju.

“Mi žene ga posmatramo kao slatki mali automobil zgodan za gradsku vožnju, dok muškarci i poslovni ljudi u njemu vide dobar način da se zaradi na jeftinijoj i bržoj dostavi, jer se modeli ove marke automobila vrlo uspešno koriste i kao dostavna vozila”, kaže Vodeničarski.

Firma ZhiDou Cenntro Balkan je ekskluzivni distributer elektro vozila Zhidou i Električnih dostavnih vozila Cenntro. Ona posluje na tržištu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jer je očekivano da će ubrzo električna vozila, električni auto, auto na struju, elcar, elektro auto, vozim na struju, ev car i ostali nazivi postati savim uobičajena stvar.

Nišlije su bile u prilici lane da ove modele električnih vozila probaju u toku trajanja sajma automobila, a ZhiDou je predstavljen i na “XI CORONA FREE FEST NIŠ 2020”

Puno prednosti ima vožnja na struju a to su jeftinija vožnja, minimalni servisni troškovi kao i jednostavno punjenje. Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta življenja poslednjih decenija, električna vozila uklapaju se baš u tu priču je je vožnja ZhiDou modela pravo uživanje jer je samo upravljanje vozila ugodno, i gotovo se radi o bešumnoj vožnji bez zagađivača.

Ovim automobilom možete da pređete put od 300 km, a osnovna garancija baterije do 4 godine, prosek punjenja je do 5 sati, priključak 220V i Type 2.

PREDNOSTI ZhiDou

Ultra lake baterije
Sofisticirani motor
Lagana karoserija i moderan dizajn
Baterije do 27kWh

ZhiDou je brend matične kompanije Geely Holding, kao jedan od najaktivnijih proizvođača u oblasti elektro automobila. Kompanija je osnovana 1986. godine i zapošljava preko 80.000 ljudi. Komapnija Geely ne samo da je preuzela Volvo brend, već učestvuje u brendovima poput Daimler, Lotus i londonske taksi kompanije „Black Cabs”. Osim toga razvojni brend komapnije Geely Holding ima potpuno novo učešče u proizvodnji komercijalnih (lakih dostavnih) vozila Cenntro koju obeležava serija Metro i Metro II.

Model ZhiDou D2 možete da pogledate detaljno na virtuelnom sajmu automobila koji upravo traje i biće online sve do kraja ove kalandarske godine. Ovlašćeni uvoznici ovog modela najavili su da će organizovati i probne vožnje za zainteresovane.

DOBRO DOŠLI NA XI CORONA FREE FEST NIŠ 2020.